Dubrovačka pašticada
Sastojci (za 8 - 10 osoba)
- 2 kg govedine ili junetine od buta
- 20 g sušene slanine
- 200 g luka
- 150 g korijena peršina
- 150 g mrkve
- 50 g korijena celera
- 2 češnja češnjaka
- 20 g dvostrukog koncentrata rajčice
- 200 ml ulja
- 6 dag višanja
- 6 suhih smokava
- 1 jabuka
- 300 ml crnog vina
- 2 žlice gorčice
- lovorov list
- listići ružmarina
- majčina dušica
- sol
- papar
Za njoke:
- 500 g bijelog krumpira
- 150-200 g brašna
- 1 jaje
- 60 g maslaca
Priprema:
Vrijeme pripreme je oko 140 min.
Meso oprati, obrisati, pa u njega nabosti manje trake slanine i komadiće češnjaka. Dobro ga posoliti, premazati gorčicom i uljem pa neka tako pripremljeno odstoji najmanje 2 sata ili preko noći. Poželjno je meso potopiti u sirovu marinadu.
Meso naglo zapeći sa svih strana na vrućem ulju. Izvaditi ga iz posude pa na istom ulju kratko propirjati narezani luk i češnjak te povrće. Vratiti meso u posudu i pirjati poklopljeno otprilike 2 sata uz povremeno dolijevanje malih količina mješavine vode i vina.
Kada meso napola omekša, dodati razmućeni koncentrat rajčice, a zatim oprane višnje i smokve te na četvrtine narezanu jabuku.
Pred kraj kuhanja umiješati lovorov list, ružmarin, majčinu dušicu, popapriti i malo dosoliti.
Izvaditi meso, a povrće s umakom protisniti, prokuhati i preliti preko mesa.
Priprema za njoke:
Krumpir oguliti i protisnuti dok je još vruć. Dodati brašno, maslac, jaje i posoliti. Izraditi tijesto, podijeliti ga na dva do tri dijela, svaki oblikovati kao valjak i rezati komade jednake veličine.
Njoke kuhati u slanoj kipućoj vodi otprilike 10 minuta i procijediti.