Dubrovačka pašticada

Sastojci (za 8 - 10 osoba)

  • 2 kg govedine ili junetine od buta
  • 20 g sušene slanine
  • 200 g luka
  • 150 g korijena peršina
  • 150 g mrkve
  • 50 g korijena celera
  • 2 češnja češnjaka
  • 20 g dvostrukog koncentrata rajčice
  • 200 ml ulja
  • 6 dag višanja
  • 6 suhih smokava
  • 1 jabuka
  • 300 ml crnog vina
  • 2 žlice gorčice
  • lovorov list
  • listići ružmarina
  • majčina dušica
  • sol
  • papar

Za njoke:

  • 500 g bijelog krumpira
  • 150-200 g brašna
  • 1 jaje
  • 60 g maslaca

Priprema:

Vrijeme pripreme je oko 140 min.

Meso oprati, obrisati, pa u njega nabosti manje trake slanine i komadiće češnjaka. Dobro ga posoliti, premazati gorčicom i uljem pa neka tako pripremljeno odstoji najmanje 2 sata ili preko noći. Poželjno je meso potopiti u sirovu marinadu.

Meso naglo zapeći sa svih strana na vrućem ulju. Izvaditi ga iz posude pa na istom ulju kratko propirjati narezani luk i češnjak te povrće. Vratiti meso u posudu i pirjati poklopljeno otprilike 2 sata uz povremeno dolijevanje malih količina mješavine vode i vina.

Kada meso napola omekša, dodati razmućeni koncentrat rajčice, a zatim oprane višnje i smokve te na četvrtine narezanu jabuku.

Pred kraj kuhanja umiješati lovorov list, ružmarin, majčinu dušicu, popapriti i malo dosoliti.

Izvaditi meso, a povrće s umakom protisniti, prokuhati i preliti preko mesa.

Priprema za njoke:

Krumpir oguliti i protisnuti dok je još vruć. Dodati brašno, maslac, jaje i posoliti. Izraditi tijesto, podijeliti ga na dva do tri dijela, svaki oblikovati kao valjak i rezati komade jednake veličine.

Njoke kuhati u slanoj kipućoj vodi otprilike 10 minuta i procijediti.