Dubrovačka rozata
Sastojci:
- 0,5 l mlijeka
- 6 jaja
- 6 žlica šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- limunova korica
- liker od latica ruža
- 200 g šećera za karamel
Vrijeme pripreme: 60 minuta
Broj porcija: 4
Priprema:
Šećer i vanilin šećer potrebno je promiješati s mlijekom, prokuhati i maknuti s vatre da se ohladi. Izmiksati jaja i pomiješati ih s ohlađenim mlijekom, naribati koricu limuna i dodati par kapi likera od ruže.
Rastopiti šećer do faze karameliziranja (paziti da ne zagori). Pažljivo ga razliti po stranama posude u kojoj se rozata peče i pustiti da se ohladi.
Smjesu uliti u kalupe s karamelom, te istu posudu staviti u vodenu kupelj. Rozatu staviti peći u zagrijanu pećnicu 45 minuta na 150°C.
Dobro ohlađenu rozatu odvojiti od stjenke posude u kojoj se pekla, na posudu stavite tanjur, pritisnete i okrenete. Za kraj, pokapajte s još par kapi likera.