Dubrovačka rozata

Sastojci:

  • 0,5 l mlijeka
  • 6 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • limunova korica
  • liker od latica ruža
  • 200 g šećera za karamel

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Broj porcija: 4

Priprema:

Šećer i vanilin šećer potrebno je promiješati s mlijekom, prokuhati i maknuti s vatre da se ohladi. Izmiksati jaja i pomiješati ih s ohlađenim mlijekom, naribati koricu limuna i dodati par kapi likera od ruže.

Rastopiti šećer do faze karameliziranja (paziti da ne zagori). Pažljivo ga razliti po stranama posude u kojoj se rozata peče i pustiti da se ohladi.

Smjesu uliti u kalupe s karamelom, te istu posudu staviti u vodenu kupelj. Rozatu staviti peći u zagrijanu pećnicu 45 minuta na 150°C.

Dobro ohlađenu rozatu odvojiti od stjenke posude u kojoj se pekla, na posudu stavite tanjur, pritisnete i okrenete. Za kraj, pokapajte s još par kapi likera.