Hobotnica ispod sansije

Sastojci:

  • 2 kg hobotnice
  • 1 kg mladog krumpira
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 2 dl bijelog vina
  • glavica luka
  • 3 režnja češnjaka
  • sol, papar i peršin
  • ružmarin
  • lovorov list

Priprema:

Smrznutu hobotnicu odlediti, oprati i očistiti. Staviti je u lonac na vatru bez vode. Poklopiti i tako na suho pirjati s povremenim okretanjem. Držati je tako dok se god tekućina ne iskuha i na dnu ostane samo ljubičasti talog. Kada se to dogodi maknuti s vatre i krenuti u pripremu krumpira. Oprati i prerezati mladi krumpir ali ga ne guliti. Posložiti ga u posudu gdje se pirjala hobotnica, na to dodati malo soli, po pola prerezanu glavicu luka. U sredinu staviti hobotnicu pa sve skupa preliti maslinovim uljem. To poklopiti pekom i nabacati žar. Začiniti ružmarinom i lovorovim listom. Posudu s hobotnicom i krumpirom staviti na ognjište, poklopiti sansijom i pustiti peći 40 minuta.