Juha od slanića
Sastojci:
- 0,88 kg slanića
- 0,12 l ulja
- 0,20 kg suhe slanine
- 0,50 kg kiselog vrhnja
- 0,15 kg maslaca
- 0,004 kg papra
- 0,06 kg soli
- 0,12 kg maslačka
- 0,45 kg mrkve
- 0,50 kg luka
- 0,005 kg majčine dušice
- 0,005 kg lovorovog lista
- 0,003 kg peršina
Priprema:
Suhi slanić oprati pod mlazom hladne vode, a potom premjestiti u zdjelu. Preliti s dovoljno hladne vode da slanić bude prekriven, dodati 2 žlice morske soli te potom promiješati. Ostaviti preko noći da slanić omekša. Sutradan ga ocijediti od viška vode koji se nije upio. Na zagrijano ulje dodati sječenu slaninu i luk sječen na kockice te popržiti. Dodati slanić pa temeljac. Nakon 45 minuta kuhanja dodati sječeni peršin. Kuhati dok slanić ne omekša. Juhu protisnuti kroz fino sito i začiniti te dodati kiselo vrhnje. Začiniti po potrebi solju ili paprom te dodavati začinsko bilje.