Juha od slanića

Sastojci:

  • 0,88 kg slanića
  • 0,12 l ulja
  • 0,20 kg suhe slanine
  • 0,50 kg kiselog vrhnja
  • 0,15 kg maslaca
  • 0,004 kg papra
  • 0,06 kg soli
  • 0,12 kg maslačka
  • 0,45 kg mrkve
  • 0,50 kg luka
  • 0,005 kg majčine dušice
  • 0,005 kg lovorovog lista
  • 0,003 kg peršina

Priprema:

Suhi slanić oprati pod mlazom hladne vode, a potom premjestiti u zdjelu. Preliti s dovoljno hladne vode da slanić bude prekriven, dodati 2 žlice morske soli te potom promiješati. Ostaviti preko noći da slanić omekša. Sutradan ga ocijediti od viška vode koji se nije upio. Na zagrijano ulje dodati sječenu slaninu i luk sječen na kockice te popržiti. Dodati slanić pa temeljac. Nakon 45 minuta kuhanja dodati sječeni peršin. Kuhati dok slanić ne omekša. Juhu protisnuti kroz fino sito i začiniti te dodati kiselo vrhnje. Začiniti po potrebi solju ili paprom te dodavati začinsko bilje.