Lumblija
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 1 kvasac (25 g)
- 100 g šećera
- 1-2 vanilin šećera
- 100 g nasjeckanih badema
- 100 g nasjeckanih oraha
- 100 g grožđica
- 100 g maslinova ulja
- 100 g varenika
- prošek za namakanje grožđica
- cimet, muškatni oraščić, klinčić, anis, sok i korica limuna i naranče, sol, mljeveni rogač
Priprema:
Rastopiti kvasac u malo mlijeka s malo brašna i šećera. Pomiješati brašno sa šećerom, začinima, bademima i orasima te ocijeđenim grožđicama, uliti malo pomalo maslinovo ulje i malo varenika. Dodati dignuti kvasac i umijesiti tijesto. Ostaviti ga osam sati na toplom da se digne. Premijesiti ga i podijeliti na 4 do 5 kruščića. Poslagati ih na namašćen lim za pečenje i peći na 160 - 170 ° C oko 40 do 60 minuta. Kad se malo ohlade, ali moraju još biti tople, lumblije prelijte varenikom, prošekom ili rumom i pospite šećerom u prahu.