Lumblija

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 1 kvasac (25 g)
  • 100 g šećera
  • 1-2 vanilin šećera
  • 100 g nasjeckanih badema
  • 100 g nasjeckanih oraha
  • 100 g grožđica
  • 100 g maslinova ulja
  • 100 g varenika
  • prošek za namakanje grožđica
  • cimet, muškatni oraščić, klinčić, anis, sok i korica limuna i naranče, sol, mljeveni rogač

Priprema:

Rastopiti kvasac u malo mlijeka s malo brašna i šećera. Pomiješati brašno sa šećerom, začinima, bademima i orasima te ocijeđenim grožđicama, uliti malo pomalo maslinovo ulje i malo varenika. Dodati dignuti kvasac i umijesiti tijesto. Ostaviti ga osam sati na toplom da se digne. Premijesiti ga i podijeliti na 4 do 5 kruščića. Poslagati ih na namašćen lim za pečenje i peći na 160 - 170 ° C oko 40 do 60 minuta. Kad se malo ohlade, ali moraju još biti tople, lumblije prelijte varenikom, prošekom ili rumom i pospite šećerom u prahu.