Mantala

Osnovni sastojak za pripremu mantale je ukuhani mošt (varenik) od crnih sorta grožđa. Varenik se priprema u omjeru 1:3 tako da se primjerice od 6 litara mošta ukuhavanjem dobije 2 litara varenika. Taj omjer je ponešto različit od godine do godine te koleba kao i slador u korištenom grožđu. Sadržaj sladora u vareniku bi trebao biti 60 %. Sastojci za proizvodnju konavoske mantale, ako se radi od 2 l varenika su:

  • 2 l varenika
  • 0,5 kg krupno mljevenog pšeničnog brašna
  • 0,3 kg preprženih badema
  • 4 - 5 klinčića
  • ½ kore od naranče
  • ½ kore od limuna
  • ¼ muškatnog oraščića
  • 1 čajna žličice cimeta
  • lovorov list ili list ljute naranče

Priprema mantale je kad imamo varenik razmjerno jednostavna i brza. U varenik dodati koru od naranče (suha ili svježa) i potom varenik prokuhati nekoliko minuta. Nakon toga postepeno dodati krupno mljeveno pšenično brašno i kuhati dok se smjesa ne zgusne. Kad se smjesa zgusne, dodati krupno rezane bademe. Nakon badema dodato i ostale sastojke, klinčiće, cimet i muškatni oraščić. Smjesu kuhati i miješati 15 - 20 minuta dok se ne postigne željena gustoća, a dovoljno je gusta kad drvena žlica u smjesi stoji uspravno. Nakon toga smjesu izliti u drveni kalup, koji je iznutra obložen vlažnom krpom, i posipati cimetom.

Mantala se može čuvati u hladnoj ostavi do dva mjeseca, a nakon toga pomalo gubi karakteristična svojstva iako je i dalje jestiva. Kod serviranja se mantala ukrašava narančinim ili lovorovim listom.