Torta od makarula

Sastojci za tijesto:

  • 500g makarula (Stonske tjestenine)
  • brašno 500g
  • prstohvat soli
  • prašak za pecivo - 1/2 vrećice
  • ulje - 30 ml
  • 1 jaje
  • vinski ocat - 10 ml
  • mlaka voda - 10 ml

Sastojci za nadjev:

  • orasi - 350 g
  • bademi - 100 g
  • čokolada - 150 g
  • šećer - 400 g
  • cimet - jedna žličica
  • korica jednog limuna
  • 2 vrećice vanil šećera
  • mast
  • jaja - 8 komada

Postupak za tijesto:

Brašno, sol, prašak za pecivo, ulje, jaje, vinski ocat i mlaku vodu zajedno pomiješati, i umijesiti tijesto. Tako izrađeno tijesto ostaviti da se odmorioko 30 minuta. Makarule skuhati.

Postupak nadjev:

Orahe, bademe i čokoladu samljeti, pomiješati sa 300 g šećera, vanilin šećerom, cimetom i koricom od limuna. U jednoj posudi izmutiti jaja, dodati 100 g šećera, izmiješati.

Daljnji postupak:

Kalup za pečenje premazati masti, dobro pobrašniti, višak brašna istresti van. Odmoreno tijesto izvaljati valjkom, te ga položiti u kalup za pečenje, na način da tijesto pada preko rubova kalupa. Na dno staviti oko jedan centimetar debljine suhog nadjeva, na suhi nadjev rasporediti dio makarula, te taj isti postupak raditi dok ne dođemo do vrha kalupa. Na vrh dodati otopljeni maslac i jaja sa šećerom. Tijestom koje je prešlo preko rubova kalupa prekriti vrh, te ga premazati sa masti. Peći u pećnici na 180°C, 60 minuta. Pečenu tortu ostaviti u kalupu oko 2 sata, pa tek onda okrenuti da torta ne bi pukla. Do samog rezanja treba pričekati još par sati, da se torta ohladi. Ukrasiti vrh torte šećerom.